Bærekraftig vinproduksjon

Fra økologisk til bruk av kobber forklarer vi noen av begrepene som danner tematikken rundt bærekraftig vinproduksjon.

  • Økologisk

    Fokuset her er hovedsakelig på vingården, forbedring av jorden og unngåelse av menneskeskapte/industrielle elementer – bruk av kompost i stedet for gjødsel, ikke sprøyting av vinstokker med sopp- eller ugressmidler. Produsenter kan bruke svovel og kobber (da disse er naturlig forekommende elementer) for å beskytte vinstokker mot sykdom. Ulike instanser tilbyr sertifisering.

  • Biodynamisk

    Dette er skolen til Rudolf Steiner. Nøkkelideen er at en vingård skal være sitt eget selvregulerende økosystem. Produsentene må behandle vingårder med biodynamiske "preparater" på visse tidspunkter i året, og alt skjer i henhold til den biodynamiske kalenderen, som gjenspeiler månens syklus. Ulike instanser tilbyr sertifisering.

  • Kobber

    Kobber er en komponent i mange soppdrepende midler. Bordeaux-mix er et mye brukt middel for å kontrollere dunmugg, har kobbersulfat som en av hovedkomponentene. Kobber, sammen med svovel, er en av få kjemikalier som er tillatt innenfor organisk og biodynamikk – selv om det kan være giftig for de fleste planter i større mengder.

  • Ugressmidler og plantevernmidler

    Dette er stoffer som brukes til å drepe sykdommer eller skadedyr som kan skade vintreet. Ofte laget av ganske giftige kjemikalier. Bruk av ugressmidler og plantevernmidler er begrenset til spesifikke sprayer laget av naturlig forekommende stoffer for økologisk eller biodynamisk vinproduksjon.

  • Kunstig vanning

    Vann er en stadig mer verdifull ressurs, og derfor er vanning – som har blitt vanlig i mange vinregioner – nå under utredning. Noen regioner krever vanning for å produsere vin, da klimaet ellers ville vært for tørt for vinstokker å vokse. Mange avanserte produsenter forkjemper tørroppdrett (dvs. oppdrett av vinstokker uten vanning), som de hevder produserer viner av høyere kvalitet. Dette er mye lettere hvis du har modne vinstokker med dype røtter. I det meste av Europa er vanning forbudt for kvalitetsvin.

  • Lite innblanding

    Dette er ikke ulikt "naturlig", selv om det ikke er juridisk definert, men mange produsenter foretrekker "ingen" eller "minimal intervensjon" fremfor "naturlig" som mer nøyaktig betegnelse av hvordan de arbeider med vinmarken og vinprosessen.

  • Naturlig gjær

    Ellers kjent som ambient gjær, er dette gjæren som naturlig forekommer på drueskall. Vinprodusenter kan enten bruke gjæren eller inokulere med en dyrket gjær (dette vil vinmakeren legge til druejuicen). Dyrket gjær kan være nøytral eller en nøye utvalgt stamme som er designet for å fremheve visse smaker eller aromaer, men felles er at de garanterer at gjæringen vil gå jevnt. Det er en risiko med naturlig gjær at en gjæring kan "sette seg fast", noe som kan være skadelig for vinens kvalitet. Noen antyder at “innfødt” gjær skaper kompleksitet og er en del av et gitt terroir.

  • Bærekraftig produksjon

    Ikke strengt regulert, bærekraftig praksis ser utover vinmarken og vingården, og tar sikte på å redusere virkningen av dagens handlinger på morgendagens bønder – ved for eksempel å ha en ansvarlig tilnærming til vann- og elektrisitetsbruk, beskytte biologisk mangfold, samt ha en langsiktig visjon når det gjelder forhold på vingården og jorden.

  • Bruk av svovel

    Et annet hett tema. Sulfitter er et vanlig biprodukt i alkoholgjæring, så det vil nesten alltid være tilstede i vin i små mengder. Vinprodusenter kan også spraye svovel på vinstokker for å forhindre sykdom og tilsette svoveldioksid under vinfremstillingsprosessen for å bevare vinen, for å sikre at en vin når forbrukerne som smaker som den skal. Svovel – i sine ulike former – er et av få stoffer som er tillatt innenfor organisk og biodynamisk produksjon.